Bahan-bahan:
1/2 kg ikan (kembung, tenggiri)
sedikit lada sulah
1 sudu kecil garam
tepung ubi @ jagung
air (untuk merebus)
cara-cara:
- ikan yang telah dibersihkan diasingkan isi daripada tulang dan dikisar halus tanpa air
- Campurkan isi ikan bersama lada sulah dan garam sehingga sebati, kemudian masukkan tepung sehingga adunan tidak melekat ditangan memasa menguli
- Didihkan air untuk merebus
- Bentukkan bebola ikan dan masukkan kedalam air yang sedang direbus
- Tunggu sehingga bebola ikan timbul dan bolehlah diangkat
*untuk buat sup bebola ikan - 3) tumis kuah, tambah rempah ratus @ gunakan perisa sup segera digunakan sebagai air rebusan. Untuk menambah selesa tambah Ubi kentang, lobak, suhun dan dry tofu.... .
~
minta izin salin resepi..terima kasih..(stok ikan tenggiri segar byk sangat kat rumah).hehehe..
BalasPadamtak boleh!
BalasPadam