Selasa, 31 Mac 2009

Bebola Ikan



Bahan-bahan:
1/2 kg ikan (kembung, tenggiri)
sedikit lada sulah
1 sudu kecil garam
tepung ubi @ jagung
air (untuk merebus)

cara-cara:
  1. ikan yang telah dibersihkan diasingkan isi daripada tulang dan dikisar halus tanpa air
  2. Campurkan isi ikan bersama lada sulah dan garam sehingga sebati, kemudian masukkan tepung sehingga adunan tidak melekat ditangan memasa menguli
  3. Didihkan air untuk merebus
  4. Bentukkan bebola ikan dan masukkan kedalam air yang sedang direbus
  5. Tunggu sehingga bebola ikan timbul dan bolehlah diangkat

*untuk buat sup bebola ikan - 3) tumis kuah, tambah rempah ratus @ gunakan perisa sup segera digunakan sebagai air rebusan. Untuk menambah selesa tambah Ubi kentang, lobak, suhun dan dry tofu.... .

~

2 ulasan:

  1. minta izin salin resepi..terima kasih..(stok ikan tenggiri segar byk sangat kat rumah).hehehe..

    BalasPadam