Selasa, 31 Mac 2009

Ikan Bakar air asam

Bahan-bahan:
2 ekor ikan kembung atau cencaru
1 biji tomato
10 biji cili padi
1 ulas bawang besar
2 sudu pes asam jawa
4 biji limau nipis/kasturi
sedikit belacan
sedikit garam
sedikit perisa
sedikit lada sulah

Cara-cara :
  1. bersihkan ikan dan letakkan garam dan sedikit lada sulah, perap dalam 1/2 jam dan dibakar.
  2. potong dadu tomata, bawang dan cili padi. Perah limau kasturi untuk dapatkan jusnya.
    hancurkan belacan dalam jus limau tersebut dan ditambah dengan pes asam jawa (boleh juga gunakan asam jawa berbiji dan dapatkan airnya)
  3. masukkan 2 sudu air masak (kalau gunakan air asam jawa, air tidak perlu ditambah).
  4. campurkan semua bahan yang telah dipotong tadi tambahkan sedikit perisa

~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan