Tepung beras 1 paket
Tepung gandum 3 atau 4 sudu besar
Air (tepung : air, 1:2)
Kuah:
Ikan Selayang/Sardin 4/5 ekor
Kelapa 1 biji
Lada hitam
Bawang merah
Halia
Asam Keping
Garam secukup rasa
Cara-cara buat laksam
- Bancuh tepung beras & gandum ngan air. Agak2 la, jgn terlalu pekat or cair.
- Senduk kan 1 atau 2 senduk dalam, tuangkan di atas tudung periuk atau loyang bulat.
- Kukuskan & bila adunan tu dh gelembung, masak la tu, gulung tepi laksam dengan sudu. Sejukkan dalam pinggan.
- Bila Sejuk baru potong.
Cara-cara buat kuah
- Rebus ikan
- Asingkan isi ikan dan tumbuk hingga lumat dengan lada hitam, bawang merah & sedikit halia.
- Masukkan santan & campur sume bahan tumbuk, asam keping & sedikit garam.
- Panaskan atas api. Jangan masak sampai mendidih.
Ulam:-Taugeh, Timun, Kobis, Kacang Panjang, Daun kesom
~
Tiada ulasan:
Catat Ulasan