Selasa, 31 Mac 2009

Laksam & Kuah

Laksam:

Tepung beras 1 paket
Tepung gandum 3 atau 4 sudu besar
Air (tepung : air, 1:2)



Kuah:

Ikan Selayang/Sardin 4/5 ekor
Kelapa 1 biji
Lada hitam
Bawang merah
Halia
Asam Keping
Garam secukup rasa

Cara-cara buat laksam

  1. Bancuh tepung beras & gandum ngan air. Agak2 la, jgn terlalu pekat or cair.
  2. Senduk kan 1 atau 2 senduk dalam, tuangkan di atas tudung periuk atau loyang bulat.
  3. Kukuskan & bila adunan tu dh gelembung, masak la tu, gulung tepi laksam dengan sudu. Sejukkan dalam pinggan.
  4. Bila Sejuk baru potong.

Cara-cara buat kuah

  1. Rebus ikan
  2. Asingkan isi ikan dan tumbuk hingga lumat dengan lada hitam, bawang merah & sedikit halia.
  3. Masukkan santan & campur sume bahan tumbuk, asam keping & sedikit garam.
  4. Panaskan atas api. Jangan masak sampai mendidih.

Ulam:-Taugeh, Timun, Kobis, Kacang Panjang, Daun kesom

~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan